martes, 19 de marzo de 2013

La Kinesiologia a l’Aula

Extret de:
Bloc elaborat per un “grup de treball” del Moviment Educatiu del Maresme (MEM) per ser utilitzat a les aules



Una de les matèries que compten amb una creixent demanda entre l’oferta formativa del MEM ( Moviment Educatiu del Maresme ) és la de Kinesiologia.
Més centenar d’educadors i educadores qui, al llarg dels darrers anys, hem participat en els diferents cursos que a tal efecte han estat organitzats.
La necessitat de reduir la diversitat de les dificultats d’aprenentatge, la voluntat d’ajudar a un millor desenvolupament personal i educatiu de la infància, i la urgència de trobar fórmules que augmentin la motivació de l’alumnat per les feines docents, ens han portat a voler conèixer aquesta nova eina.
La Kinesiologia ( kinesis = moviment, logos = raonament ) estudia una sèrie d’exercicis que activen els nostres circuits cerebrals i creen les condicions per fer un aprenentatge més fàcil i plaent.
Es tracta doncs d’una gimnàstica del cervell que treballa, entre d’altres, els següents aspectes:
-Millora de l’atenció.
-Capacitació per a la lectura.
-Capacitació per a l’escriptura.
-Incentivació del raonament matemàtic.
-Desenvolupament de la capacitat creadora.
-Disminució de l’estrès escolar infantil.
El continguts dels cursos estan orientats tant a l’adquisició dels coneixents sobre el funcionament del nostre cervell, com a l’estudi dels exercicis que poden ajudar a les persones a activar totes les seves capacitats.
D’altra banda, cal dir que una bona part dels moviments que ens proposa aquesta gimnàstica és de molt fàcil execució a la pròpia aula i poden resultat fins i tot entretinguts per l’alumnat que els ha d’executar.

Fonaments teòrics

Etimològicament, és l’estudi del moviment i per tant tracta sobre tots els fenòmens relacionats amb aquest.
Tècnicament, és un conjunt d’estudis sobre el cos humà com a globalitat: cervell, sistema nerviós, músculs, …
Estudia doncs les diverses tècniques per ajudar al creixement personal, a equilibrar les connexions cerebrals, a disminuir tensions, a facilitar l’aprenentatge.
Finalment, la kinesiologia estudia les actuacions necessàries per corregir els possibles desequilibris que puguin afectar a les persones.
Els estudis de la kinesiologia comprenen l’anatomia humana, la fisiologia, la biomecànica, l’exercici físic, l’exercici psicològic,..
Dia a dia augmenta el nombre de professionals que estudien i apliquen aquestes tècniques:
  • Fisioterapeutes, osteòpates i quiropràctics que, mitjançant el test muscular, identifiquen l’òrgan corporal que produeix un desequilibri i apliquen els estímuls adequats per corregir-ho.
  • Entrenadors esportius, que planifiquen una preparació física que equilibri cos, ment i esperit.
  • Educadors, que poden posar en pràctica a la pròpia aula els exercicis del programa BRAIN GYM ( gimnàstica del cervell ) ideat pel doctor Paul E. Dennison de Califòrnia.
La kinesiologia educativa està orientada a despertar el sistema psico-fisiològic per ajudar l’alumnat a aprendre. Uns moviments molts simples per a afavorir l’activació de totes les capacitats del cervell


No hay comentarios:

Publicar un comentario