jueves, 21 de marzo de 2013

Calella, Ciutat Gegantera 2013








En Mastegamosques és el nom del capgròs més emblemàtic de Calella i un altre dels membres destacats de la família de capgrossos esparriots esquivamosques de Catalunya.

En l’actualitat surt només en dues ocasions: a mitjan juny, en el marc de la Festa Major petita de Sant Quirze i Santa Julita, i durant la Festa Major de la Minerva, pels volts del 23 de setembre.

El Mastegamosques és un capgròs que representa
un bufó. Amb els ulls ben oberts, un gran somriure a la boca i un parell de berrugues a la galta dreta, duu un vestit de color vermell i verd amb cascavells, i un barret de tres puntes també vermell. A les mans hi duu un espolsador de fusta i cuir, que fa servir quan convé per espantar la gent. Té un ball i una música propis estrenats l’any 2010.

La principal funció del Mastegamosques és acompanyar els gegants de Calella, en Quirze i la Minerva, en les seves sortides i vetllar perquè ningú no els destorbi. Obre pas a la cercavila, empaita les criatures i interactua amb el públic, fent tot tipus de bromes i jocs.

En Mastegamosques va ser creat l’any 1935 juntament amb els gegants Quirze i Minerva, per l’escultor olotí Narcís Legarés. Va ser el mateix constructor qui va proposar de crear aquesta figura a imatge del Lligamosques d’Olot. El Mastegamosques sortia a la processó del Corpus, juntament amb cinc capgrossos més, i acompanyava els gegants.

L’estreta relació entre el Mastegamosques i els gegants de Calella es manifesta en la lletra del ballet:

“I en Mastegamosques
tot movent ses nines tosques,
va davant marcant-li el pas.”

Amb l’esclat de la guerra de 1936-39 el capgròs va desaparèixer i no va ser fins a l’any 2002 que es va decidir fer-ne una reproducció, a càrrec de Toni Mujal, que és la que surt actualment.

Text: Manel Carrera i Escudé

Fotografies: Arxiu de la Colla de Geganters/es i Grallers/es de Calella


Gegants i el Mastegamosques, 1935-1936






per
Més de 50 ninots de peluix de la figura del capgròs Mastegamosques es van vendre en tan sols un matí. Els ninots van desaparèixer de la paradeta que la Colla de Geganters/es i Grallers/es de Calella vam muntar dissabte dia dos de març a la Plaça del Mercat de Calella. Encara que sembli un tòpic, la veritat és que ens el treien de les mans.
El ninot el podreu trobar a les parades que anirem muntant al carrer abans de Ciutat Gegantera, que seran els dies:
Diumenge 17 de març – matí – Riera Capaspre
Dissabte 30 de març – tarda – Carrer Sagnier
Dissabte 6 d’abril – tarda – Plaça de l’Església
Dissabte 20 d’abril – tarda – Carrer Sagnier
Dissabte 27 d’abril – tarda – Plaça de l’Església

I un últim consell, que també sembla un tòpic però és cert, correu, que s’acaben!!!




















No hay comentarios:

Publicar un comentario