jueves, 9 de mayo de 2013

L´Aplec de L´Erola


L’Aplec de l’Erola ‘Pujaven de tot arreu, molta gent per les festes. La de sant Llop era el primer de setembre [festa major], santa Eulàlia el 10 de desembre, i el Roser, la festa de l’Erola, el dilluns de la segona pasqua. Per l’Erola portaven la Marededéu a l’iclésia, feien missa i anaven en professó cantant el rosari i portant la marededéu fins l’Erola. Els goigs es cantaven un cop eren a l’ermita. Santa Eulàlia era la festa petita, amb ball de tarda i nit, però llogaven un acordeonista, i per l’Erola també’. [Ramon Rabionet, en Serra] L’Hostal Vell i Can Pica ’En aquell temps, l’Hostal tot ho era. S’hi anava a fer el porró, la partida de cartes o el ball de festa major, i quan convenia, era ajuntament, jutjat, correu, escola o barberia. El dissabte tenien molta feina perquè hi anava tota la gent treballadora que estava a bosc. Dissabte al vespre, despatxava tot el mig xai que havia comprat a Pineda. Ma mare, la Conxita, durant 32 anys va baixar cada dia a peu a comprar a Pineda, fora de diumenge, pel camí de les Costes. Quan van fer la carretera de l’Erola ja va poder anar amb el carro... A Can Pica hi va anar a viure en Pepet Pica, la dona i els fills i van posar un hostal. Hi tenien un cartell posat que deia ‘Hostal de la Glòria’, perquè la filla petita es deia Glòria. L’Agrupació Excursionista de Catalunya pujaven i cantaven ‘Dolça Catalunya’. Anaven a Can Pica i feien una espècie d’assemblea. Llogàvem bones orquestres; La Maravella, els pianos de Caldes,i altres orquestres bones. Pels balls de Can Pica, m’enrecordo que volíem posar banderes catalanes i van venir els civils i van dir que ni pensar-ho!’’. [Josep Montsant, Quimeta Pignatelli i Remei Pinell, extret del llibre de Daniel Rangil, ‘Històries i Llegendes de l’any vuit’ ·2011·]
AGRUPAMENT ESCOLTA I GUIA MONTPALAU
Can Jalpí de Pineda. www.caudepineda.cat caudepineda@hotmail.com
Aplec de
d’Hortsavinyà
diumenge 19 de maig de 2013
Pasqua Granada
Rondalles a la Taula de les Bruixes amb viola de roda, mercat d’artesans gegants i ball, missa i Goigs de l’Erola...
el programa
A 2/4 de 9 del matí, Pujada guiada a peu pel Camí de les Costes des de Cal Capità. Podeu deixar els cotxes i iniciarem la ruta a les 9. Arribarem a Hortsavinyà a 2/4 d’11 explicant coses d’aquest camí preciós! Apunteu-vos al 639.27.88.32– 638.27.90.57. o a caudepineda@hotmail.com
Servei de Bar durant tot el dia a càrrec de la branca de TRUC del Cau de Pineda. Hi haurà cafè, te, i altres begudes. També hi haurà coques delicioses. Bon preu!
Durant el matí, jocs tradicionals i taller de circ per la mainada.
Tot el matí, Mercat artesanal de productes ecològics d'Hortsavinyà i el Montnegre. Tot natural i de proximitat. Visca la Terra!
A 2/4 d’11, ‘’La bossa o la vida’’; històries del Montnegre explicades per en Dani Rangil que ens durà fins la Taula de les Bruixes. Marc Egea l’acompanya amb la viola de roda. (amb sorpreses i per a tots els públics)
A les 11, concert de música renaixentista amb viola de gamba i veu solista a càrrec de l’Escola de Música de Canet de Mar a l’església de Sant Llop.
A les 12, Sardanes de pagès amb el grup ‘Radiokuartet’.
A 2/4 d’1, la ‘Cançó d’Hortsavinyà’, a càrrec dels nens i nenes de l’Escola d’Hortsavinyà.
A la 1, Missa cantada a l'Església de Sant Llop i Cant dels Goigs a l’Ermita de la Mare de Déu de l'Erola, acompanyats en cercavila pels gegants de Tordera, Pineda, Palafolls i Hortsavinyà. Pura tradició!
A 2/4 de 3, presentació del Gegantó dels Castors i Llúdrigues del Cau de Pineda.
A les 3, a dinar! (que tothom el du de casa) Un bon àpat a l’esplanada de l’Hostal. La Bruixa golafre del Montnegre ens vindrà a veure.
A les 4, Balls tradicionals i arrambades amb el grup de ball folk ‘Radiokuartet’. Taller de danses.
Vivim @l Montnegre. Fira dels que treballem per una Serralada viva; l’Escola d’Hortsavinyà, Cau de Pineda, Can Pica, Can Buc Bèstia, Cal Breviari, Can Ponet, Can Claric, ‘Cervesa Rot’ de Ca la Verda, Cal Xiprer, Can Nogueras, Aromes Naturals, Espai31, Fadeta de Feltre, ADF’s, Ca l’Embotit, Amics del Montnegre, Encírca’t, El Nou Ranxo, Pasta fimo de Gemma Surós, Cercle d’Història de Tordera... i tú!
Aspectes a tenir en compte...
• El camí de Pineda, en el tram de l'Erola fins l’Església de Sant Llop, estarà tancat al trànsit per seguretat de les 12 a les 2 del migdia. • Podeu veure l'audiovisual a l'Hostal Vell, al Punt d'Informació durant tot el matí, i trobar-hi guies de natura. Us podeu allotjar a Can Pica. Telèfon 93 763 05 58. www.canpica.com • Som exemple de civisme i bon comportament. Deixem-ho ben net, i emportem-nos les deixalles. No llenceu burilles a terra! No és permès d'encendre foc de cap tipus. • Si podeu, feu el camí a peu. És preciós. Si veniu amb cotxes, aparqueu a les zones indicades. Pugeu amb els cotxes plens. • Porteu roba fresca però també un abrigall o una 'jeca'.
Gràcies als veïns de les masies d'Hortsavinyà, Escola d’Hortsavinyà, Can Pica, Diputació de Barcelona, Ajuntament de Tordera, a la Tresa Montasell, la Parròquia de Sant Llop, Peixos Ros, Colles geganteres d'Hortsavinyà, Tordera, Pineda i Palafolls, els artesans, Dani Rangil, Marc Egea, al Bar Pepet, al Forn Isarn, Peixos Borrull, Encírca’t, Escola de música de Canet de Mar, a les entitats, mitjans de comunicació, i a tots els que ajudeu a fer que aquest aplec sigui ben eixerit! El Cau de Pineda i els veïns d’Hortsavinyà estem entusiasmats en fer l’Aplec. ‘Tant com puc!’


http://www.caudepineda.cat/imatges/diptic%20aplec%20erola%202013.pdf

No hay comentarios:

Publicar un comentario